Incognito Reeks #15

De Zwarte IJscoman

Robin Schouten / Erik Wielaert

Dat tekenaar Erik Wielaert tussen de bedrijven door toch nog kans heeft gezien om zijn derde deel in de Incognitoreeks te maken, mag een wonder heten. Binnenkort hopen we meer werk van deze alleskunner te mogen aanschouwen onder auspiciën van de uitgeverijen Beedee en Bries. Eindelijk is daar de aandacht die deze zo getalenteerde en sympathieke auteur al zo lang verdient.

‘De zwarte ijscoman’, zoals gezegd alweer zijn derde bijdrage aan deze reeks, mag als een ode worden beschouwd aan de klassieke Hollywoodfilms. Het scenario is dit keer mede verzorgd door niemand minder dan Robin Schouten, de uitgever van Incognito.

Het verhaal dat zich ontvouwt, heeft alle ingrediënten in zich die een goede Hollywoodfilm moet bevatten: spanning, intriges, erotiek en uiteraard de nodige topacteurs. Wat te denken van Frank Sinatra, Sammy Davies Jr. , Ava Gardner en John Goodman. Alle personages zijn heerlijk trefzeker vastgelegd met de juiste uitstraling en mimiek.

Het is Erik Wielaert tevens gelukt om de juiste authentieke sfeer te creëren. Al vanaf de eerste pagina waant de lezer zich in het bruisende en intrigerende Hollywood van een aantal decennia geleden. Het verhaal begint met de kennismaking tussen een jonge ambitieuze scriptschrijver en een gearriveerd filmmaker. Samen nemen ze het scenario door van wat een toekomstige klassieker zou moeten worden.

In deze film noir speelt Sammy Davies Jr. een ijscoman die enigszins getraumatiseerd uit de tweede wereldoorlog is gekomen. Na lange tijd ontmoet hij zijn dienstmakker gespeeld door Frank Sinatra. Helaas voor de laatstgenoemde blijft het niet bij het ophalen van oorlogsherinneringen. Al snel wordt duidelijk dat er een romance opbloeit tussen zijn vrouw en de ‘zwarte ijscoman’. Vervolgens raast de film aan de lezer voorbij en wordt de spanning vakkundig opgevoerd. Wie zijn toch die twee obscure men in black? Hebben ze iets te maken met de vermissing van een aantal jonge vrouwen? En is de destijds zo gehate kolonel Cutter nog slechts een schim uit hun oorlogsverleden of zal deze sadistische megalomaan nog een rol van betekenis gaan spelen?

De climax mag met recht bizar worden genoemd. Het vormt tevens een stijlbreuk in het verhaal die de lezer vertwijfeld zal achterlaten. Want na het einde van de film, wacht ons nog een tweede ontknoping waarin onze jonge scenarist zijn eigen tragische hoofdrol vertolkt.

‘De zwarte ijscoman’ is een vakkundig verteld en sfeervol vormgegeven verhaal vol spanning en romantiek. Wederom bewijst stripmaker Erik Wielaert dat hij verschrikkelijk veel in zijn mars heeft. En het is te hopen dat Robin Schouten door gaat met het schrijven van stripscenario’s. Dit verhaal smaakt in ieder geval naar meer.

Danny Koningstein

Robin en Erik.