Novum 1

Verschenen: mei 1985
Omvang: 14 pagina’s
Omslagtekening: Servaas Verbrugge.

Robin Schouten: Van de eerste nummers laten we heel weinig zien, vanwege het zeer amateuristische niveau van de meeste strips. Servaas Verbrugge was de oprichter van Novum en voerde de eerste drie nummers een eenmansredactie.

Servaas: Ik had al sinds 1980 stripblaadjes in een oplage van 10-15. Eerst heette het blaadje Sjors, toen Wouter Woutstra. Naast eigen werk werden deze volgetekend door een paar klasgenootjes en m’n neefje. In 1984, na ongeveer 21 nummers, was de ontwikkeling er wel zo’n beetje uit. M’n vriendjes kregen het op het VWO te druk met huiswerk dus wilde ik stoppen, en in plaats daarvan mee gaan werken bij een ander Zaans amateurstripblad, Stripexplosie. Ik bezocht twee redacteuren, maar het blad (5 nummers in 1984) was inmiddels ter ziele. Ik kreeg ze van hen mee en thuisgekomen dacht ik, ik wil dan zelf wel zo’n soort blad opzetten en stuurde oproepjes naar Eppo, Kuifje en Robbedoes, op zoek naar amateurstrips en abonnees. Er kwamen meer strips dan abonnees binnen. Ik had helaas toen nog niet de tegenwoordigheid van geest om adressen of telefoonnummers los te peuteren van de tekenaars van Stripexplosie, want we kregen nog niet meteen werk van een vergelijkbaar niveau binnen.

Robin: Behalve de cover tekende Servaas ook vanaf nummer 1 een vervolgstrip: Brian Estein – De verdwenen Boeing, waar hij al op jonge leeftijd (op dat moment 14 jaar) zijn passie voor vliegtuigen in kwijt kon. En ja, hij houdt nog steeds van vliegtuigen. Brian Estein was overigens een verbastering van Brian Epstein, de manager van The Beatles. Servaas was toen erg verbaasd dat ik die link zag.

De strip van Sander de Boer springt er dit eerste nummer nog het meest uit, een heel behoorlijke tekenstijl voor een jeugdig talent. Dit is nu school van Raoul Cranendonk vond ik in 1985 vooral interessant vanwege de paginaindeling. Later kwam ik erachter dat het  hier eigenlijk ging om vijf verschillende stroken. Dit nummer werd aan één kant per bladzijde gefotokopieerd, door de ouders van een vriend van Servaas. Zij zouden het kopieërwerk van alle Novums voor hun rekening nemen.

Gagstrip door Sander de Boer
'Dit is nu school' door Raoul Cranendonk