Vanaf dit nummer had de cover een kleur, en ik vond Novum daardoor een stuk professioneler ogen. Servaas en ik waren erg blij met de nieuwe strip Animal Inc. van Erik Noomen. Hij was waarschijnlijk de meest getalenteerde tekenaar uit Stripexplosie, al vond ik het jammer dat we genoegen moesten nemen met slechts één strook (daar was hij door de telefoon heel uitgesproken over). Voor Stripexplosie tekende hij het jaar ervoor op het laatst twee pagina’s per nummer, maar waarschijnlijk had hij toen ook (als VWO scholier) minder huiswerk en dus meer tijd.

Van Stanley – Ebony & ivory publiceerden we pagina 4 en 5. En die waren voor het eerst in Novum te lezen, waar ik heel trots op was. Toby had speciaal een logo voor de strip gemaakt. Ook konden we een gagpagina gebruiken van T.E.N.T. oftewel Tom en Toby. Die tekening met dat chagrijnige mannetje (Léuke grapjes voor de jeugd!) vond ik geweldig. De vervolgstrips Brian Estein – De verdwenen Boeing (het slot) en Het raadsel X-11 waren ook weer van de partij. Behalve de covertekening maakte Sander de Boer opnieuw een gag met Harry. Servaas had een 2-pagina Stripdossier geschreven over Victor Hubinon, een Robbedoes tekenaar die hij graag las.

Bij deze Novum zat ook een gratis bijlage, een 8 pagina’s tellend A5 boekje met een strip van Servaas Verbrugge: ME-story

En ik? Ik had Yves Chaland ontdekt, en met een Bob Fish -album opengeslagen tekende ik De lijdensweg van een striptekenaar en het gagstripje De trendsetter, de laatste op tekst van Servaas. En dat waren mijn laatste strips voor Novum. Want ondanks mijn megalomane trekjes begreep ik ook dat mijn eigen stripwerk niet goed genoeg was voor het niveau dat ik nastreefde met Novum. Zelfs niet als ik iemand als Chaland probeerde te imiteren. Al met al vind ik het een moedige poging, en ik had er vreselijk mijn best op gedaan. Maar waarschijnlijk had ik ook, onbewust, geen zin in een verdere lijdensweg als striptekenaar.

Servaas: Ik gaf ook het striptekenen op na dit nummer, omdat de andere strips nu eenmaal “te goed” waren geworden.

Novum 5

Verschenen: september 1985
Omvang: 16 pagina’s
Omslagtekening: Sander de Boer

Animal Inc., een gagstrip van één strook van Erik Noomen.
Stripje van Toby Fortuin en Tom Vos (T.E.N.T.)
Pagina’s 4 en 5 van het vervolgverhaal van Stanley.

Door Toby Fortuin en Tom Vos

Strip Harry van Sander de Boer
Strip De trendsetter van Servaas Verbrugge en Robin Schouten.
De Lijdensweg van een Striptekenaar door Robin Schouten