Novum 8

Verschenen: december 1985
Omvang: 24 pagina’s
Omslagtekening: Erik Noomen

Servaas: Ik had een rampzalig kerstrapport en moest vanaf december echt harder aan het werk. De schoolkrant -en organisatie van schoolavonden vond ik toen ook leuker. En altijd als ik dan net even aan m’n huiswerk wilde beginnen kwam er weer een langdurig telefoontje van een tekenaar, of een brief, of was er iets anders urgents. Er waren ook altijd wel geestelijk vermoeiende intriges, zoals met Zwijmel die als reactie op Novum was opgericht, getuige de wat zeikerige briefjes heen en weer met Christoph Prommersberger en David Kroese. Na een gezellige maar vermoeiende fietstocht en bezoek aan Marcel de Jong in Purmerend had ik iets van, even een paar weken geen Novum alsjeblieft. De (bijna) maandelijkse frequentie was pittig; we waren nog bezig met het ene nummer versturen en het volgende moest alweer worden volgepland –en geschreven. Ik had het wel gehad, en wilde eventueel terug naar een driemaandelijkse frequentie maar met Robin kwam ik er niet uit. Ik denk dat hij teleurgesteld was dat ik wat uitgeblust was. Ik weet alleen nog dat hij kwaad de deur uitging, en rondde toen zelf nummer 8 af, want we hadden inhoudelijk het uitstekende nummer al bijna rond. Ik gaf ‘natuurlijk’ de schuld van het einde van het blad, in het redactioneel van nummer 8 aan Robin, en die heb ik toen vijf maanden niet gesproken.

Robin: Een dag na ons bezoek aan Marcel de Jong vroeg Servaas nogal wanhopig aan mij, waarschijnlijk voor de zoveelste keer: ‘Mag dit alsjeblieft het laatste nummer zijn?’ en toen was voor mij de maat vol. Okee zei ik, prima, dan stop ik ermee. Ik heb genoeg van dat gezeur. Bekijk het maar! Het was een nogal impulsieve reactie van een zestienjarige, dat geef ik toe. Ik had natuurlijk best iets langer kunnen aanblijven om de boel met Servaas netjes af te ronden, en om te kijken of er toch nog met Novum iets mogelijk was voor de toekomst. Servaas heeft toen in z’n eentje nummer 8 afgerond, wat hij prima heeft gedaan, en ik kwam nog even langs om mijn exemplaar op te halen. Dat Servaas mij in het redactioneel de schuld gaf voor het einde van Novum vond ik op z’n zachts gezegd niet leuk en ik was daar echt kwaad over geweest. Naar mijn mening was het ook niet helemaal mijn schuld, want Servaas wilde zélf al een tijdje met Novum stoppen. De waarheid was dat Novum ons allebei vooruit was gestreefd. De maandelijkse verschijningsfrequentie was té vaak en kostte ons teveel tijd en werk. Servaas had ook veel meer te doen dan ik, zoals meewerken aan zijn schoolkrant en schoolavonden organiseren. Ook had hij als VWO scholier veel meer huiswerk dan ik, want ik deed slechts de LEAO. Novum was enkele maanden lang mijn lust en mijn leven geworden, maar voor Servaas lag dat iets anders. Voor hem was het ontaard in een nogal uit de hand gegroeide hobby, die ook zijn schoolprestaties negatief beinvloedde. Dat laatste gold trouwens ook voor mij, al raakte ik daar niet zo van in paniek.

Over de inhoud van Novum 8 (Kerstnummer)

De cover van Erik Noomen was fraai, al was zijn Animal Inc. strook wat haastig gemaakt. De strip Pat Hobby - The Christmas present van Mag. Alvinus (en F. Scott Fitzgerald) was een jaar eerder gemaakt maar nog niet gebruikt, en nu hadden we in Novum eindelijk een mooie Atoomstijlstrip van Mag. Alvinus te pakken. Onder dezelfde naam leverde hij ook weer een mooie, zwaarmoedige pagina, Put van ellende. Servaas had een 2-pagina verslag geschreven van ons memorabele bezoek aan Marcel de Jong, gelardeerd met prachtige stripfragmenten –en illustraties van hem. Marcel had tot onze verrassing een sfeervolle aankondigingspagina getekend van een nieuwe strip, De club van 6 en het familiespook. Hier is het, voor zover ik weet, bij gebleven. Na afloop van ons bezoek aan Marcel kregen we ook een schitterende Kerstwens -illustratie van hem mee, plus een door Marcel getekende advertentie voor een stripalbum (Het geheim van de ruïne) van een vriend van hem, Roel Smit. Ook kregen we van Marcel het origineel mee van Happy Christmas. een strippagina van een andere vriend, Jeroen Hammega. Marcel wilde toen niet zijn echte naam onthullen, maar ik weet nu zeker dat het van Jeroen Minnema was. Toby Fortuin had nog even, ondanks zijn dienstplicht, snel een pagina getekend van Stanley, Christmas stories, en we hadden wat los materiaal van hem gebruikt, waaronder een pagina van Robert Jan. Henk van Duyn hadden we via Zwijmel benaderd om een strip voor ons te maken, en dat resulteerde in de 2-pagina punkstrip De laatste dag. David Kroese leverde een strookje, en Studio Stoot/Jean-Marc van Tol kwam weer op de proppen met een speciaal voor Novum gemonteerde strippagina rondom Ome Norbert.

Mr. Pouch, Japie & Opoe, De familie Bupelo (van Stafk) en in mindere mate Gerard Grijpstuiver beschouwden we als de wat zwakkere strips van dit nummer, maar zeker bruikbaar om het blad vol te krijgen. Alle andere strips straalden (semi-) professionalititeit uit. Met 24 pagina’s was dit ook het dikste nummer.

Gelukkig zijn we met Novum op ons hoogtepunt gestopt, want nummer 8 was meteen het beste nummer. Dus mooier kan bijna niet. Toch hadden we misschien nog best twee –of driemaandelijks met Novum verder kunnen gaan. Al was het maar om de nieuwe strip van Marcel de Jong te kunnen publiceren, want zijn aankondigingspagina van De club van 6 en het familiespook beloofde veel moois. En natuurlijk ook Stanley, Animal Inc., Ome Norbert en … ach, laat ook maar.

Put van ellende van Mag. Alvinus
Aankondiging voor De Club van 6 van Marcel de Jong
Kerstwens en advertentie van Marcel de Jong
Toby Fortuin
Kerstwens van Toby Fortuin en Tom Vos
Nieuwe avonturen van Robert Jan van Toby Fortuin en Tom Vos
Een kennismaking met Marcel de Jong
Strip De laatste dag van Henk van Duyn
Animal Inc. van Erik Noomen
Just a Comic van David Kroese
Tweede aflevering van Ome Norbert van Jean-Marc van Tol
Happy Christmas van Jeroen Hammega
Pat Hobby - The Christmas present van Mag. Alvinus en F. Scott Fitzgerald