'Geduld is een schone zaak' (zegt men), maar we geven toch ruiterlijk toe dat we hiermee de laatste tijd behoorlijk aan het overdrijven zijn. De vaste aanhangers van Incognito zijn het afgelopen jaar nou niet bepaald verwend als het gaat om het frequent kunnen genieten van nieuwe nummers. Toch zijn we geenzins van plan om van Incognito een onregelmatig verschijnend stripblad te blijven maken, integendeel. Daarvoor hebben we teveel uitstekend stripmateriaal op de plank liggen, een vaste kern zeer getalenteerde stripmakers tot onze beschikking maar bovenal de rotsvaste overtuiging dat de strips van deze talenten het verdienen om zo vaak mogelijk onder de aandacht van de ware liefhebbers te brengen. Daarom maken we geen nieuwe beloftes meer, maar brengen nu gewoon op tijd nieuwe afleveringen van Incognito uit, punt. Zo, dat staat.

"Je krijgt eindelijk het gevoel dat je niet voor lul zit te tekenen" was het veelomvattende commentoor van Mark Hendriks in het Algemeen Dagblad. Alle reden om die nuchtere uitspraak te doen heeft hij zeker wel na het winnen van de VSB Aanmoedigingsprijs, de prijs voor de meest veelbelovende jonge stripmaker die traditiegetrouw wordt uitgereikt rondom de Haarlemse Stripdagen. Een zeer verdiende erkenning voor Mark, die de afgelopen jaren in Incognito en tevens Zone 5300 heeft bewezen dat zijn beeldverhalen een hoog consistent niveau garanderen en menig lezer heeft verrast met zijn explosieve ontwikkeling als stripmaker. Zijn vorig jaar verschenen album 'Tomoyo' werd lovend ontvangen door het publiek en de critici, en daarom zijn we ook trots dat we vanaf deze Incognito nieuwe korte verhalen publiceren over de belevenissen van deze kabuki-actrice. Op pagina 30 starten we met het eerste verhaal: 'Stories for boys'.

Sommige mensen beweerden (ooit!) dat Zone 5300 een concurrent voor dit alleraardigst stripblad zou zijn. Daar trekken wij ons helemaal niets van aan, en hebben gewoon hoofdredacteur Tonio van Vugt gevraagd een aflevering te maken voor onze kettingstrip 'Het Lieve Leven'. Ja, wij durven. Marcel de Jong (de maker van de oogverblindende cover) durfde het zelfs aan om zijn artistieke persoontje eens flink onder een loep von zelfspot te nemen. En dat 'Fritz Pitz' ook in staat is om zijn kunstjes te vertonen in zes pagina's, laat Marq van Broekhoven zien in het eerste korte verhaal 'Man oh man'! Weest gewaarschuwd: Marq werkt al aan een nieuw kort verhaal van 'Fritz'. Erik von Ophem besluit in deze Incognito zijn fantasy-strip 'Super clichee', terwijl Ulli Bürer in 'Six Inch Stiletto's' zijn lieftallige heldin wel heel wat op haar mooie hals heeft laten halen. En verder? Wel... check it out.

Inmiddels bereiden we ons voor om naar Haarlem te trekken en op 1 en 2 juni de Stripdagen aldaar bij te wonen, met complete tekenaars-aanhang. Vergeet vooral niet bij ons op visite te gaan (waarschijnlijk liggen we op de de loer in discotheek Stalker) want dat vinden we wel zo gezellig. En wat dacht je van een déjà vu in juli? We gaan er weer eens voor! Ciao.

Incognito nummer 9

Verschenen: mei 1996