Dit is niet zomaar een nieuw nummer, want met deze Incognito hebben we het magische getal -10- bereikt. En daar zijn we met z'n allen trots op, want zo vaak komt het niet voor dat een small-press stripuitgave door stug doorgaan, zwoegen en (letterlijk en figuurlijk) zweten tien nummers weet uit te brengen, en nog steeds niet aan ophouden wil denken. Voor de insiders is dit eigenlijk het elfde nummer van Incognito, want in juni 1993 gaven we een heusch NUL-nummer uit, in een oplage van 228 exemplaren.

Drie jaar Incognito, drie exposities later en nu een nummer 10, dat heuglijke feit vieren we met een opmerkelijke cover (een unieke samenwerking van Ulli B├╝rer en Michiel de Jong), een flinke lading nieuwe strips, maar ook met de extra bijlage die meegeniet is in het hart van dit blad. De stripbewerking van Nabokov's 'Wolk, burcht, meer' van Milan Hulsing was zijn afstudeerproject op de Rotterdamse Kunstacademie in 1995, en tot dit nummer was dit pareltje ongepubliceerd gebleven. Een leuk toetje voor de echte liefhebber, lijkt ons. Fred de Heij is na twee nummers afwezig te zijn geweest terug met een nieuw kort verhaal, 'De heks van Nieuwegein'. Deze samenwerking met Martijn Leijen begon reeds drie jaar geleden en is voor deze Incognito voltooid tot de zes pagina's die het nu geworden zijn.

Vanaf dit nummer zijn we getuige van de bijzondere belevenissen van het meisje Blanche, in het eerste verhaal 'Have a bite'. Dit Incognito-debuut van tekenaar Willem start op pagina 34, en, mocht bij menig lezer een licht gaan branden bij het aanschouwen van diens tekenstijl: Willem publiceerde al eerder in het inmiddels opgeheven P.O.S.S.E., en ook zijn er enkele stripuitgaven van hem verschenen, waaronder 'Son of a gun'.

Eindelijk, eindelijk is hetgeen gebeurd waar vele lezers van droomden of juist huiverden, een kort verhaal van Incognito's beruchte eend en kanariepiet 'Fokke en Sukke'. En ze hebben ook nog eens iets te vertellen, want ze geven zowaar een cursus amateur-striptekenen, te beginnen op pagina 28. Meer van dit illustere duo op pagina 27, in enkele lukrake cartoons.

Nog een nieuwe strip vanaf dit nummer: 'Janjaap' van toverbaltekenaar Jan Vriends, op pagina 17. En verder? Natuurlijk een nieuwe aflevering van 'Six Inch Stiletto's', Mark Hendriks' 'Tomoyo', en een trio afleveringen van 'Het Lieve Leven' en... wel, check it out.

Op zaterdag 21 september laten we nog even onze knappe tronies zien in de Rotterdamse Doelen, tijdens de aldaar te houden stripbeurs. Voor meer info: lees pagina 9 van dit nummer. En omdat we nu eenmaal niet meer te houden zijn, willen we voor de Stripdagen van Breda in oktober weer een verse Incognito de wereld injagen. Niet vergeten: we gaan er nog steeds voor. Ciao

Incognito nummer 10

Verschenen: augustus 1996