Een kakelvers nieuw nummer, stampvol hartverwarmende strips waar menig striplezer nog niet van durft te dromen: het twaalfde nummer van Incognito is een feit. Helaas verscheen er geen december-editie (waarvoor onze excuses), maar de komende maanden gaan we flink uitpakken met nieuwe strips en cartoons van talenten die het tijd vonden worden om hun strips te etaleren voor een enthousiast en hongerig strippubliek. Dat zij daar Incognito voor uitkozen is geen toeval, dat moge duidelijk zijn. De lovende resencies van het vorige nummer hebben ons gesterkt om een strakke verschijningsfrequentie aan te houden van vier nummers per jaar.
Dit eerste nummer van 1998 kunnen we ook wel een 'België'-editie noemen, want niet minder dan drie Vlaamse tekenaars zijn present. 'Stripsensatie' Lode Devroe (zie ZozoLala 96) is prominent aanwezig met een cover en de eerste episode van zijn eerste lange strip 'Cesium'. We starten met maar liefst elf pagina's over het wel en wee rond een Oost-Europese atoomcentrale, en dat ook nog getekend in een prachtige atoomstijl. De volgende twee afleveringen zullen minstens zo lang zijn! Een andere Belgische stripsensatie tekent onder de naam Nix, en dat is niet niks als je zijn eerste strip in dit blad leest, 'Mijn vader'. In hoeverre dit 12-pagina tellend epos autobiografisch is hebben we nog niet kunnen achterhalen, maar eventuele details hierover volgen. De bizarre cartoons van Kapreles gaan eveneens in dit nummer van start, en we hopen nog veel te plaatsen van deze talentvolle Belg.
Deze keer zijn er trouwens extra veel 'Fritz Pitzen' van Marq en Anton. Als de SjoSji veel 'Peer de Plintkabouters' plaatst dan mogen wij toch niet achterblijven met 'Fritz', nietwaar? Willem uit zijn ongenoegen over het verkeer in 'Wegwens' en doet dat in een heel eigenzinnige stijl, terwijl 'Tomoyo' opnieuw een prikkelend avontuurtje beleeft dankzij Mark Hendriks. Op het vervolg van 'Six Inch Stiletto's' zullen we helaas nog moeten wachten, omdat tekenaar Ulli Bürer wegens drukke werkzaamheden geen tijd kon vinden om de laatste pagina's te maken. Ja, dat doet ons ook veel verdriet, maar een ieder die Miss Irresistable zo snel mogelijk weer wil bewonderen in Incognito: schrijf ons hierover! Wij sturen de post door naar Ulli, dus je weet wat je te doen staat.
Natuurlijk is eerst je oog gevallen op de pagina hiernaast, en het zal iedereen goed doen dat 'Fokke en Sukke' weer terug zijn. By the way: Reid, Geleijnse en van Tol zijn nu ook met hun illustere duo doorgedrongen tot de SjoSji. Vanaf nummer 6 kun je voortaan elke twee weken véél 'Fokke en Sukke' lezen in kleur, zodat een abonnement op dit stripblad steeds aantrekkelijker wordt. Ook oud-medewerker Michiel de Jong timmert al een tijdje aan de weg middels zijn medewerking voor een andere strip in de SjoSji, 'Inspecteur Netjes'. En Chris Berg? Die is vertrokken naar Chicago, en omdat wij ook geen afleveringen meer van zijn strip 'Harry' in voorraad hebben neemt '2000 A.D' van Floris Oudshoorn zijn plaats in. Zo gaat dat. Bestel ook nog effe het sensationele boekje van Floris genaamd 'Aso', en je bent weer helemaal bij (zie advertentie).
Tot spoedig ziens tijdens de Haarlemse Stripdagen op 6 en 7 juni. En ja, wij zijn er ook met een stand plus aanhang. Ciao!

Incognito nummer 12

Verschenen: april 1998