Wij van de redactie (en ook nogal wat tekenaars) raken zéér opgewonden in deze tijd van het jaar. En dat is goed te zien in dit dertiende nummer, want een flink aantal pagina's zijn min of meer erotisch geladen. Enerzijds komt dit door de lentezon en de opborrelende hormonen, anderzijds vanwege de Haarlemse Stripdagen die weer voor de deur staan. We hebben er met z'n allen keihard aan gewerkt om nog juist vóór het leukste stripevenement van Nederland met dit nummer te verschijnen. En dat ruim een maand na de vorige Incognito! Zijn die lentekriebels toch nog ergens goed voor, nietwaar.
Sinds het fameuze nulnummer was een cover van Incognito niet meer roze. Marq van Broekhoven zocht een passende kleur bij zijn omslagtekening en toen hem ter ore kwam dat het nulnummer uit juni 1993 óók roze was, aarzelde hij niet. Precies vijf jaar na het allereerste nummer van dit stripmagazine gaan we weer terug naar de kleur waar het allemaal mee begon: roze. Marq en zijn compaan Anton vonden dat bij een 'Fritz Pitz'-cover (de eerste!) ook een kort verhaal diende te zijn, en zo geschiedde. 'Fritz Pitz' in de 'Jonge Onderzoeker' gaat verder dan menigeen voor mogelijk houdt van Incognito's dynamische duo: hilarisch en erotisch tegelijk.
Ook Eric Braün kan zich vinden in deze combinatie want zijn eerste strip voor dit blad, 'Prostitutie', is er één om van te smullen. Eveneens kunnen we dat de volgende afleveringen doen, want we hebben nog een paar prima strips van deze talentvolle Canadees op de plank liggen. De volgende debutant in deze Incognito heet Jakob Klemencic, die in Nederland eerder strips publiceerde in Zone 5300. Zijn strip 'Weird Words' is te gek voor woorden en van deze Sloveen kun je de komende tijd meer fraais verwachten. De Belg Mark Horemans completeert het trio debutanten in dit nummer, maar zijn bijdrage aan 'Het Lieve Leven' doet vermoeden dat we nog wel meer van hem zullen zien. Kortom, dit stripblad krijgt steeds meer een buitenlands accent. Voor striptalenten kijken we graag verder dan de landsgrenzen, want goede strips zijn nog altijd grenzeloos, nietwaar?
In het hart van dit blad kijken we in de keuken van Studio Aaarch!!! Hun debuutalbum 'Kwaad Bloed' nadert zijn voltooiing en Incognito interviewde de twee tekenaars Marcel de Jong en Marco Kuipers.
Vanaf dit nummer hebben 'Fokke en Sukke' (voorlopig?) het veld geruimd voor het geinige 'Erwassus...', Jean-Marc van Tol's soloproject voor Incognito.
En waar is toch Ben Westervoorde? In zeven opeenvolgende nummers konden we immers genieten van zijn strip 'GBSB', maar nu staan we sinds nummer twaalf droog. Ben heeft het namelijk erg druk met o.a. de Taptoe-strip 'De Muziekbuurters', op scenario van Hanco Kolk. En nu exposeert meneer ook nog! Onder zijn alias 'The Chilli King' en samen met Typex (Oor) is hij te zien in Galerie Klerkx & van Heerden, Turfmarkt 22 in Haarlem. Van 4 t/m 13 juni, dus ook tijdens de Stripdagen. Een reden te meer om Haarlem én natuurlijk onze stand op de Grote Markt te bezoeken, op 6 en 7 juni. Noteer ook dat we present zijn tijdens de Eerste Rotterdamse Mega-Stripmanifestatie in de Middellandstraat op 27 juni. En begin oktober is het hoog tijd voor een groot feest, want dan verschijnt het vijf-jarig jubileumnummer van Incognito! Ciao!

Incognito nummer 13

Verschenen: juni 1998