Ziezo, het vierde nummer van dit jaar is een feit. Tijdens deze koude winterdagen is het aangenaam vertoeven met een nieuwe Incognito in je handen. Nummer vijftien is weer een ouderwetse smeltkroes van lekkere nieuwe strips, enkele nieuwe tekenaars en ook een kersverse rubriek! Het was nog even hard aanpoten om dit alles vóór de Kerst uit te brengen, maar we geloven nog steeds in wonderen en dus ook in het halen van de deadlines.
Het lustrum-nummer was overigens door de pers zeer goed ontvangen, en we hebben positieve recensies gekregen in Het Parool en OOR. We zijn 14 november jl. ook aanwezig geweest tijdens de eerste editie van het Small-press Festival in Groningen, en dat was een geslaagd evenement. We willen zelfs zeggen: voor herhaling vatbaar!
Die laatste zin schoot ons eveneens te binnen toen we de cover voor deze december-editie onder ogen kregen. Ben Westervoorde heeft met zijn eerste cover voor Incognito zijn naam gevestigd als Kerst-illustrator, en nog een hele goeie ook. Charles Dickens zou likkebaardend deze sfeervolle en ietwat melancholieke tekening bewaard hebben in zijn archief en waarschijnlijk een verhaal geschreven hebben rondom deze voorstelling, dat is duidelijk.
De nieuwe pagina's van 'Het Lieve Leven' zijn deze keer gemaakt door twee debuterende stripmakers, althans voor Incognito. Corps is de mysterieuze naam van de eerste nieuwkomer, en hij laat zien wat hij in zijn (strip)mars heeft op pagina 16. Hij wordt direct gevolgd door Tobias Schalken, die inmiddels enige bekendheid geniet als één van de stripmakers van het blad Eiland. Beiden hebben met hun bijdragen onze kettingstrip weer naar een hoger plan getild, en we zijn benieuwd wat er nog komen gaat.
Wat in het (strip)vat zit, verzuurt niet. Dat gaat zeker op voor de Kerststrips van Gijs Grob en Reinier Kahle die al enige tijd geleden zijn gemaakt maar nog niet eerder gepubliceerd. Nu zijn ze dan eindelijk binnen ieders bereik. Dat de strip van Koen Hottentot deze keer de titel 'It Doesn't Matter Anymore' heeft meegekregen is puur toeval. Maar toch hebben zowel Koen als Gijs Grob aangegeven dat ze (voorlopig?) geen strips meer zullen gaan maken, helaas... Dit getalenteerde duo publiceerde al vanaf het nulnummer van Incognito, en we willen ze bedanken voor hun bijdragen van de afgelopen jaren. Koen en Gijs: Bon Voyage!
In zijn tweede verhaal voor dit blad laat Charles Guthrie een zekere Dr. Jim experimenteren, en hoe! Fritz Pitz hoopt op een erfenis in 'Vollen Maen' en deze keer heeft tekenaar Marq van Broekhoven het grafische experiment niet geschuwd. Nix is terug met zijn nieuwe strip 'Kinky & Cosy', en Lode Devroe besluit met het vierde deel van 'Cesium' zijn eerste lange verhaal. We hopen in 1999 nieuwe strips te plaatsen van Lode's stripheldin Dr. Dia Odessa, maar nu mag ze even uitrusten.
Vanaf dit nummer hebben we dan ein-de-lijk een heusche brievenrubriek, genaamd (hoe kan het ook anders) 'Lieve Incognito,..'. We streven naar zoveel mogelijk brieven per nummer, dus iedereen schrijven maar!
Met dit nummer komt iedereen wel relaxt de feestdagen door. We wensen jullie dan ook een gezond en spannend 1999, en tot ziens in maart. Ciao!

Incognito nummer 15

Verschenen: december 1998