Een nieuw jaar, een nieuw nummer en de eerste Incognito van deze alweer zevende jaargang. We hebben het al veel vaker gezegd, maar nog niet in drukvorm: als we konden leven van de recensies, waren we nu allang multi-miljonair geweest. Hiermee doelen we op de bespreking van het decembernummer in ZozoLala 104, en die is gewoon om in te lijsten! Verder heeft de Belgische krant Het Belang van Limburg in december jl. ons blad genoemd in een flink artikel, waarin we samen met Beeldstorm, ZozoLala en Zone 5300 gezien worden als de laatste podia voor jong striptalent.

Aangezien het einde in zicht komt voor 's Neerlands laatste écht professionele stripblad Striparazzi (voorheen SioSji, Eppo etc. etc.) lijkt deze stelling beangstigend waar te worden. In april verdwijnt dus in feite het allerlaatste strohalmpje voor degenen die ooit droomden om in kleur én in een echt landelijk stripblad te kunnen publiceren. Maar wie de laatste nummers van Striparazzi heeft gelezen, hoeft ook weer niet zo verschrikkelijk droevig te zijn over het stopzetten ervan. Want die waren namelijk om te janken. Sad but true. Gelukkig zijn wij er nog, en de rest uiteraard.
Mark Hendriks gaat waarschijnlijk de geschiedenis in als één van de populairste stripmakers van Incognito die heel lang géén cover op zijn naam had staan (voor de verzamelaars; Mark tekende ooit voor nummer 6 een prachtige ACHTERKANT, is nog te bestellen). Nu is dat euvel eindelijk de wereld uit, want dit kón toch eigenlijk niet. Met een smeuïg verhaal van 'Zeebanket' drukt ome Mark weer aardig zijn stempel op deze zestiende Incognito, en daar zijn we wat blij mee.

Nee, Jean-Marc van Tol heeft géén nieuwe strip gemaakt, maar de titel van 'Erwassus...' vervangen door 'Sprook!' Omdat er al een VPRO programma bestaat dat zo heet, vandaar.

De stroom nieuwe tekenaars in Incognito gaat maar door, ook in deze editie is dat zo. 'Café Noir' is een nieuwe hilarische gagstrip van Jan Grouwstra, die o.a. publiceert in het Groningse stripblad Gr'nn. Uit die hoek komt tevens Erik Wielaert vandaan, en voor ons debuteert hij met een fraaie aflevering voor de kettingstrip 'Het Lieve Leven'. De jonge striptekenares Florence Kleberg maakt het trio nieuwkomers compleet, met de manga-strip 'XS2', op tekst van niemand anders dan Jean-Marc van Tol.

Dr. Dia beleeft in 'Levend Fossiel' een claustrofobisch avontuur onder water, dankzij haar verwekker Lode Devroe. En omdat Marq van Broekhoven geen tijd had om met compaan Anton Damen een nieuw 'Fritz Pitz'-verhaal te bedenken, besloot hij maar "aan een losse plank te denken". Biografisch geschreven én in lekkere krassige stijl getekend, Marq komt nu helemaal los. Van God, of wie zal het zeggen?

Als toetje (of zeg maar rustig: toet) vind je op pagina 36 een lange strip met 'Trixy de Viking', gemaakt door de Leeuwardse Amerikaan Charles Guthrie. Het verhaal gaat over een hitsige Vikingvrouw die in aanraking komt met een Spaanse vlieg, en verder verklappen we lekker niets! Behalve dan dat we op Paasmaandag 5 april aanwezig zijn tijdens de Delftse Stripdag in Delftstede, met véél tekenaars deze keer. Kom allemaal dus naar deze gezellige beurs.

En natuurlijk willen we nog kwijt dat we in juni weer veel zonneschijn brengen met een nieuwe Incognito. Ciao!

Incognito nummer 16

Verschenen: maart 1999