Er staat een zwoele zomer voor de deur en terwijl we kijken naar Jerry Springer en en passant De Nacht Van Wiegel voorbij hebben zien gaan, ontbrak er toch nog één ding: de nieuwe Incognito! Nummer zeventien heeft het in zich om 't de komende tijd een volwaardige plek te geven op het toilet, de salontafel of het nachtkastje. En ach, waarom zou u 'm deze keer niet op de toonbank plaatsen, meneer/mevrouw de stripwinkelier?

Dan kan iedereen genieten van de mooie cover, die van de hand is van Erik Wielaert. In het vorige nummer leverde hij zijn eerste bescheiden bijdrage met een pagina voor 'Het Lieve Leven', maar deze keer zijn alle remmen los gegaan bij de man uit het hoge noorden. Met zijn verhaal 'Isabel' weet hij rondom een betoverend mooi meisje een lekker horror-sfeertje te creëren, gruwelijk mooi getekend in gewassen inkt. Die Wielaert toch! Degenen die méér willen weten over de man en zijn werk, verwijzen we graag door naar 'Wie is...'

Niemand heeft ooit tegen Marq van Broekhoven gezegd dat striptekenen, of zelfs een kleurscheiding maken makkelijk zou zijn. 'Marq denkt wel even een lleurscheiding te maken' is autobiografisch tot op het bot, en alleen al daarom verdient hij de Stripschappenning voor zijn album 'De Verzamelde Collectioneur'. Want zelfs dát is nog een schrale troost voor de ontberingen die de arme jongen heeft moeten doorstaan om die verdomde kleurscheiding op tijd af te hebben.

'Het Lieve Leven' stevent langzaam maar zeker naar het einde toe, en dat moet gerealiseerd worden in het komende nummer met een extra portie afleveringen. Maar nu is er nog een normale (?) dosis, en deze keer zijn ze van Nix (mooi melig) en Aaarch!!! (gruwelijk grappig). Van Aaarch!!! is nu ook het boekje 'Kwaad Bloed' verschenen, en daarmee zijn we van start gegaan met onze eigen Incognito Reeks. Als je ƒ 6,95 stort op ons gironummer ontvang je een genummerd én gesigneerd exemplaar van deze gruwelijk mooie strip. Haal 'm snel in huis, want op is op!

De Belg Jeroen Janssen won vorig jaar onverwachts de VSB-Hoofdprijs tijdens de Haarlemse Stripdagen, en nu heeft hij zijn tekentalent gebundeld met die van schrijver Pieter van Oudheusden. Eind dit jaar zal hun album 'Een Nachtegaal in de stad' verschijnen bij uitgeverij Wonderland, maar Incognito heeft de primeur van het eerste hoofstuk: 'Figuren in een landschap'. Voor liefhebbers van tragische love story's is dit een niet te missen strip.

Lode Devroe gunt ons deze keer een ludiek kijkje in zijn tekendomein met 'The making of Verblind!' en barst daarna los met 'Verblind!' zelf. Daarin speurt een ufoloog wanhopig naar buitenaardse radiosignalen, en schakelt uiteindelijk de hulp in van onze Dr. Dia. Of het 'm zal lukken? Lees!

Tenslotte willen we nog kwijt dat we op 25 juli a.s. in Maastricht zijn voor de daar te houden stripbeurs. Maar eerst geven we acte de presence op 20 juni tijdens het Stripfestijn op het Scheffersplein in Dordrecht. En daar zullen behalve diverse tekenaars (o.a. van 'Kwaad Bloed'), ook genummerde én gesigneerde posters zijn van 'Isabel' door Erik Wielaert. We verklappen maar alvast: een beter Vaderdag-kado is niet denkbaar. Ciao!

Incognito nummer 17

Verschenen: juni 1999