De makers van de Incognito Reeks [T...Z]

Jean-Marc van Tol (1967)

...maakt samen met John Reid en Bastiaan Geleijnse de humorstrip Fokke en Sukke. In stripmagazine Incognito verschenen reeds in 1994 de eerste afleveringen, in stripvorm. Bij uitgeverij De Harmonie zijn een aantal delen uitgegeven met cartoons van dit illustere duo, en elke dag zijn ze te bewonderen in NRC Handelsblad. In 2003 ontvingen Reid, Geleijnse en van Tol de Stripschapprijs. Van Tol is samen met Gerrit de Jager de initiatiefnemer van Strips in stereo, waarvoor zij in 2006 de Hans P. Frankfurtherprijs ontvingen.

Website: www.foksuk.nl

Berend Vonk (1962)

...heeft de kunstacademie in Maastricht doorlopen en is al vele jaren werkzaam als stripmaker, illustrator en schilder. Hij publiceerde zijn strips in o.a. Bakkes, POSSE en stripmagazine Incognito, en tekende regelmatig voor Zone 5300. Er zijn drie albums van hem verschenen, waarvan In de val, Jeanette en andere verhalen de bekendste is. Ook is hij de zanger van de band De sufgerukte Wallies.

Jorg de Vos (1976)

...is werkzaam als illustrator en schilder, en heeft nog weinig strippublicaties op zijn naam staan. Voor Incognito maakte hij enkele korte realistische strips, o.a. De verboden tuinen in nummer 18. Tevens heeft hij de cover gemaakt voor het album van de kettingstrip Het lieve leven. Voor stripblad MYX is hij begonnen aan een full colour geschilderd fantasy stripverhaal. En vanaf 2006 schildert hij samen met Romano Molenaar een nieuw Storm verhaal, De navel van de dubbele god, op scenario van Martin Lodewijk.

Jan Vriends (1970)

...heeft verschillende strips gepubliceert in Webber en stripmagazine Incognito, allen onder diverse pseudoniemen. Voor Zone 5300 tekent hij incidenteel Janjaap, en in 1997 bracht hij zijn strip Lex in album uit. Voor het blad Fancy tekent hij al vele jaren het stripje Mona & Lisa. Momenteel werkt hij voornamelijk als grafisch ontwerper, en doet ook aan theater, muziek en schilderen.

Website: www.janjaap.nl

Tonio van Vugt (1967)

...publiceerde de strip Harm Endeldarm voor het blad Barwoel, en is één van de initiatiefnemers van Zone 5300, waarvoor hij jarenlang het hoofdredacteurschap heeft bekleed. Hij maakt cartoons voor Zebra en het stripje Koos Matroos voor het Rotterdams Pas Magazine. Hij is ook actief als illustrator.

Sjan Weijers (1981)

... heeft altijd getekend en heeft daarbij een voorkeur voor het tekenen van monsters, aliens, beesten met een moeilijke huid en dito gebit, elfen en nog veel meer fantasy. Ze heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen, en heeft ook reclametekeningen gepubliceerd voor De Gelderlander. Op Stripster zijn enkele korte stripjes van haar verschenen, evenals illustraties. In 2002 tekende zij de strip Honger, op scenario van Chris Evenhuis voor deel 12 in de Incognito Reeks, '3'. Momenteel werkt zij voornamelijk als ontwerpster voor het fanatasy computerspel The Chronicles Of Spellborn.

Ben Westervoorde (1963)

...heeft jarenlang humorstrips gepubliceert in stripmagazine Incognito (o.a. GBSB) en maakte incidenteel korte verhalen voor Zone 5300, onder de naam The Chili King. Al een aantal jaren tekent hij voor Taptoe de strip De Muziekbuurters, eerst op tekst van Hanco Kolk en nu Evert Gerardts. Van deze strip zijn ook enkele albums van verschenen. Tevens is hij werkzaam als illustrator en vrij schilder. In zijn vrije tijd bokst hij en speelt gitaar in allerlei bands.

Website: www.stripstudio.nl

Erik Wielaert (1957)

...studeerde aan de kunstacademie in Groningen, en publiceert sinds 1996 diverse strips in het Groningse stripblad GR'NN, gevolgd door korte verhalen voor stripmagazine Incognito en Zone 5300. Diverse strips voor Zone 5300 verschenen in full colour, en hij is tevens al langere tijd werkzaam als illustrator en schilder van SF en fantasy. Voor de Incognito Reeks maakte hij drie stripalbums: Nachtschade (2000), Waanklanken (2001) en De zwarte ijscoman (2003). Voor dit laatste verhaal heeft Robin Schouten een scenariobijdrage geleverd. Bij uitgeverij Sherpa verscheen in 2006 van Wielaert een bundeling van complete stripverhalen die eerder zijn verschenen in diverse small press uitgaven: Nacht en ontij. Momenteel is hij bezig met een nieuwe stripreeks voor uitgeverij Standaard, op scenario van Willy Linthout.

Maarten vande Wiele (1977)

... zijn grote liefdes waren tekenen en heksen, en dat is altijd zo gebleven. Deze jonge Belg is opgegroeid in de jaren tachtig, en daardoor zwaar beinvloed geraakt door horror, trash-tv en alles wat naar cult riekt. Voor het Belgische stripblad Beeldstorm maakt hij een serie dramatische verhalen rondom verbitterde maar ook mooie en sterke vrouwen. Aan de hand van deze strips verscheen in 2000 bij de Pincetreeks Glamourissimo, een jaar later gevolgd door BGF 2000 voor de Incognito Reeks. Bij uitgeverij Bries zijn van Vande Wiele Strip noir en drie delen van Doctor Carnacki verschenen, de laatste titel op tekst van Stefan Nieuwenhuis.

Website: www.dollywood.be

Willem (1967)

... heet voluit Willem Verburg en publiceerde in 1994 zijn eerste album, Son of a gun. Ook maakte hij korte strips voor POSSE en stripmagazine Incognito. Voor Incognito tekende hij de cover voor het allerlaatste nummer, nr 18. In het Belgische stripblad Beeldstorm verscheen zijn lange verhaal Drive, terwijl hij zelf een aantal van zijn strips in eigen beheer uitgaf, zoals Nero & Blanche. Bij Formaline Flavour verschenen vier delen van Plus & Minus, en uitgeverij Bries bracht in 1999 At the top en Touching heaven uit. Momenteel werkt hij o.a. aan een animatiefilm, en ook heeft hij altijd vrij geschilderd en geillustreerd in opdracht.